Алиев беше признат за виновен за това, че на 7 декември 2006 г. е предизвикал катастрофа край гр. Бяла и е причинил смъртта на 18 души, а други 11 са били ранени. Алиев е осъден да плати и разноските по делото, информира БТА.

Синан Алиев коментира, че присъдата не е справедлива, защото вина за инцидента имал и шофьорът на автобуса. Алиев заяви още, че се чувства зле и че все още не може да осъзнае присъдата на ВКС. Попитан как вижда живота си напред думите на Алиев бяха: "Не съм в състояние да мисля за това".

Пред БТА адвокатът на Алиев заяви, че решението на съдиите е несправедливо, защото не е била дадена възможност да се потърси и вината на шофьора на автобуса. Според адвоката е прикрита и вината за устройството на пътя.

На първа инстанция Русенският окръжен съд го осъди на 12 години затвор и 15 години лишаване от правото да шофира. След това Великотърновският апелативен съд на втора инстанция намали присъдата на 10 години лишаване от свобода и 12 години забрана да шофира.

Инцидентът стана около 17.00 часа на 7 декември 2006 г. Камионът, управляван от Алиев, пълен с жито и при слизане по наклон тогава удари пътнически автобус от градския транспорт в града. В следствие на удара автобусът падна от моста. Автобусът беше пълен с пътници, тъй като това е единствената градска линия, а инцидентът стана след приключването на работния ден. Автобусът е пътувал по пътя до гара Бяла, която се намира на 7 км. от града. Голяма част от хората, които живеят в района на железопътната гара, работят в Бяла.

При инцидента загинаха Атанаса Йорданова на 51 години, Елица Здравкова - на 38 години, Лилия Цветанова на 45 години, Красимир Цветанов - на 47 години, Мариянка Николаева - на 42 години Бонка Станчева на 51 години, Емилия Колева - на 52 години, Милка Димитрова на 45 години, Кета Петрова на 65 години, Донка Кирякова на 63 години; Марина Генова на 18 години; Йорданка Ангелова на 50 години, Руска Божкова на 52 години, Антоанета Павлова на 37 години, Иваничка Гавраилова на 44 години, Румяна Пашанкова на 49 години, Валентин Нешков на 50 години, Живко Бояджиев на 54 години.

Синан Алиев сподели още, че ще иска разрешение да отложи за кратко изпълнението на наказанието. Той иска да сключи граждански брак, тъй като с приятелката му очакват дете.

Все още никой не се е свързал с него и той не знае как и откога ще влезе в сила присъдата му.