Това заяви в предаването "Би Ти Ви Репортерите" заместник-социалният министър Христина Христова. И двете социални заведения са на бюджетна издръжка към община Никопол. От октомври миналата година международни организации за защита на човешките права поискаха закриването на тези домове, заради нехуманни условия за живот в тях.

Домът за психично болни в Драгаш войвода няма щатен лекар. Личният лекар на 150-те мъже идва по два часа дневно.
От общинската служба се сърдят, че социалното министерство продължава да праща в Никопол хората с най-тежките умствени и психически проблеми в страната. Искат домовете в Санадиново и Драгаш войвода да преминат на държавна издръжка.

Сградата е на бивше земеделско стопанство, строена е по същото време както и училището в Санадиново.

В дома няма канализация. През зимата болните се отопляват с твърдо гориво. Според правозащитните организации смъртносттта в дома е висока - болните развиват пневмонии, тъй като печките не се палят през нощта, за да няма пожари.

"Как ще се реши въпросът с недостатъчната медицинска грижа в Дома за психично болни в Драгаш войвода. Там също са смесени хора с психически проблеми и умствена изостаналост?"

"Вие, всъщност, акцентирате върху един истински проблем. До този момент не е спазвана диференциацията между хора с умствена изостаналост и психически разстройства. Много от хората с психически проблеми са в активна фаза. Клинични случаи имат нужда от лечение. Ето защо следващият дом, в който ще направим това е Драгаш войвода. Само че това ще бъде втората половина на тази година",отговори на въпроса на Би Ти Ви Христина Христова, заместник-министър на труда и социалната политика.