Други 14 ученици с оплаквания са настанени в изолатор в сградата на интерната.

В училището-интернат „академик Тодор Самодумов" учат 145 деца с диагнози от лека до тежка форма на олигофрения. От началото на епидемията обаче вратите му за външни посетители са затворени.

Засега е трудно да се установи откъде е тръгнала заразата, защото децата са на свободен режим. Те имат посещения, а в почивните дни са при семействата си.

Д-р Весерин Великов: "На фона на една, да я наречем, грипна епидемия, с респираторни предимно оплаквания - гърло, температура, хрема се появи случай с разстройство".

Епидемиолозите дали указания всички деца с подобни оплаквания да се насочват към болница, за да се спре разпространението на заразата.

Д-р Боряна Станиславова: "Някои от децата бяха приети с тежка интоксикация, дехидратация, с тежък хемоколитен синдром, с много чести изхождания. Имаме деца с над 3 - изхождания за 24 часа, с много тежки болки в корема. Другите бяха в тежка форма, но не критична".

Децата вече се чувстват добре. Предстои да им бъдат направени контролните изследвания за изписване. Днес е извършена допълнителна профилактика от ВиК на водопроводната инсталация за да се предотврати разпространението на зараза. Утре предстои да се направят още контролни проби.