Как действа престоят в трафика на шофьорите и другите участници в движението? Това ще ни разкаже Антон Хекимян в рубриката за препълнените с автомобили софийски улици.

"Чувствате се изнервени, напрегнати - или пък прекалено спокойни. Обливат ви студени и горещи вълни. Потите се. Иска ви се да ругаете или се затваряте вътре в себе си. Потиснати сте. Чувствате се зависими, ограничени и непълноценни - диагнозата ви е - задръстване.

Разбира се - това е обобщен образ на участник в пътната обстановка. Всеки реагира по своему.

Мъж: "Абе направо откачам - аз съм толкова нервен - сериозно, че направо полудявам...идва ми да откача, да сляза и да му шибна на оня два шамара, честно ти казвам".

Жена в кола: "Натоварват, хората се изнервят и водят до проблеми, които водят и до по-големи задръствания - нищо не можем да направим ние".

Жена със слушалка на ухото:

- Бяхте се хванали за главата, защо?
- "Ами защото е ужас"
- Как ви действа на психиката?
- "Ами това е толкова регулярно - всяка сутрин и всяка вечер - и аз не знам, как ми действа".

Въпреки, че всеки ден сме част от тази картина - задръстванията все още са нещо ново за психиката на българина.

Доц. д-р Калин Гайдаров, директор на института по психология – МВР: "Задръстването е една метафора - изходът се намира, но трудно - и за момента е усложнен като варианти на действие - и ти се чувстваш затворен, ограничен, зависим, неосвободен - ето го феноменът".

Независимо дали сме в кола или автобус - тялото ни реагира подсъзнателно на пренаселването.

"Много е важен този момент, но той не се коментира - преживяване на безпокойство или напрежение - дискомфортът е от нарушаване на личното пространство - това е един автоматизъм, който не подлежи на съзнателен контрол".

Доц. д-р Калин Гайдаров: "Колкото и да ругаем не променяме - създаване нюанси на напрежение, които понякога минават границата на напрежение и те се развиват в конфликти и други участници - от това полза няма - нито виновник, нито жертва”. Свикването е неизбежно - човекът е много гъвкав...".

Една от практиките за справяне - гъвкавото работно време.

Натрупването на задръстване ражда и страхове - от това да тръгнете рано сутрин или фикс идеята да се измъкнете през обходни маршрути - на всяка цена. Усилията да преодолеем този стрес ни отнемат допълнителна енергия.