Данните бяха предоставени днес от "Прозрачност без граници".

Според изследването, най-висок размер имат подкупите в съдебната система -160 евро. Следват тези в здравеопазването - 136 евро. Оказва се, че при данъчните и образованието рушветите са доста по-малки - по около 60 евро. Още по-малки са в полицията – 20 евро.

Най-корумпирани у нас се оказват партиите и съдебната власт. Следват ги здравеопазването, полицията и образованието. В света най-често се плащат подкупи на полицаите, показва Световният барометър на корупцията.

Повече от половината от българите - 52.8 % смятат, че финансирането на кампаниите на политическите партии на последните местни избори не е достатъчно прозрачно.

51.3 % са на мнение, че спечелилите кандидати са зависими от спонсорите на своите кампании.
36 на сто са за финансиране чрез договори, които да регламентират за какво ще бъдат ползвани парите. 43 % пък са категорични, че искат да бъдат информирани за дарителите на политическите партии.

Почти 41 % смятат, че политическите кампании на партиите са финансирани от приближени до тях фирми, а 10 на сто, че това се прави с дарения от държавни и общински фирми или от такива, които изпълняват обществени поръчки.

Според изследването, почти две трети от хората у нас не усещат ефекта от антикорупционните мерки, които изпълнителната власт предприема.