
Търговка на обект не пожела да застане пред камерата ни, за да разкаже откъде взима рибата, има ли разрешително да я продава и как отчита продажбите. Пред камерата ни обаче клиент си купи шаран без да се поинтересува за произхода му и без да попита за касова бележка.
Проверките обаче не могат да спрат търговците на колела, казват санитарните инспектори. Причината е, че като им съставят акт за глоба от 50 до 500 лева, те се местят на друго място. И това драни законните търговци.
Проверките за нерегламентирана продажба на риба ще продължат и след Никулден. Освен санитарни инспектори, обектите ще се проверяват и от икономическа полиция.
Въпреки че у нас рибата е най-евтина в сравнение с останалите страни от Европейския съюз, българинът консумира малко от тази изключително полезна храна. Това твърдят главните готвачи на пасажерските кораби, които плават по Дунав.
По случай предстоящия си професионален празник, в Русе готвачите показаха майсторство в приготвянето на рибни ястия.
Освен вкусно приготвена, рибата трябва да бъде поднесена и красиво.
Йордан Иванов: "Древните японци са казали, че първо се хранят очите и сетивата, а после опитваме истинския вкус на ястието така, че едно ястие винаги трябва да е добре оформено, добре украсено и добре поднесено".
Тези майстор-готвачи приготвят храна за туристи от цял свят и тъй като престоят на кораба е дълъг, храненето е едно от най-големите удоволствия на борда. Затова и приготвянето на рибата е цяло изкуство. За нас българите най-добрата подправка за рибата е дивесил .
Васил Батев: "Западноевропейците обичат подправка, която е силна - да придаде точно определен вкус и аромат като ким, мащерка, риган или розмарин".
Според готвачите освен, че имат повече и разнообразни рецепти за риба, останалите европейци държат на присъствието й в менюто поне веднъж седмично.
"Българинът има възможност да яде повече риба отколкото хората, които живеят на Запад, тъй като при нас рибата е сравнително евтина. Докато на Запад риба за под 10-15 евро на килограм не може да се намери".
По традиция българинът задължително слага на масата си риба на Никулден.