Премиерът каза това след традиционния работен обяд с посланиците на страните от Европейския съюз.

Сергей Станишев: "Новосформираната ПГ предстои да изработи и да прецени своето позициониране в политическото пространство и в политическия живот в перспектива. Ние сме работили с тези народни представители добре докато бяха в мнозинството, не виждам причина да влизаме в някаква остра конфронтация".

На работния обяд премиерът е информирал посланиците от Европейския съюз, че до няколко седмици управляващата коалиция ще има актуализирани управленски приоритети. Той изброи сферите за реформа, но не посочи конкретни мерки. Станишев се спря и на въпроса за покачването на цените на основни продукти.

Сергей Станишев: "Предколедно винаги има такава тенденция, винаги пазарът тества джоба на хората, още повече, че в публичния и частния сектор има значителни допълнителни ресурси - правителството ще прави каквото и досега - ще информира гражданите каква е средната цена и да не се поддават на спекула".

Как точно ще бъдат похарчени 900-те милиона лева от бюджетния излишък за тази година - сума, която депутатите разрешиха правителството допълнително да похарчи, ще стане ясно утре.

Премиерът Сергей Станишев и финансовият министър Пламен Орешарски ще дадат пресконференция за разпределението на парите. Предвижда се част от тях да отидат за инфраструктура и за метрополитена в София.

Друга част ще бъдат похарчени във връзка с ангажиментите, които сме поели пред Брюксел в енергетиката и телекомуникациите, включително доизграждането на единния спешен телефон 112.