Въпреки множеството сигнали за такива злоупотреби измамите по телефон не спират и в полицията продължават да постъпват все повече сигнали от излъгани хора.

Основните схеми на измама се осъществяват с помощта на един, двама или трима измамници. Избират жертвите си по телефонния указател или напълно случайно. С впечатляващи актьорски техники съобщават трагични новини или големи изненади. Това е най-силното им оръжие и начин да ви измамят с крупна сума.

Запис: "Чичо, моля те, аз съм в полицията, блъснах една жена и не знам какво ще се случи с нея. Може да умре. Обади се на дознател Илия Пенков и се разбери как е жената и как да я измъкна".

В стремежа си да помогнат хората веднага се обаждат на посочения от мнимия роднина телефон. В случая този "чичо" е шеф в БТК и нарочно се обажда на дознателя, за да разобличи престъпната група.

Не всички обаче са директори в БТК. Много обикновени хора се връзват на обажданията, уреждат си среща с измамниците за да платят гаранция, откуп, пари за лечение или дълг на закъсал роднина. След минути разбират, че са измамени, защото телефонът за обратна връзка вече е изключен, а картата в някоя кофа за боклук. Измамниците винаги се обаждат от мобилни телефони с предплатени карти.

Даниела Велева едва не е пострадала по друга класическа схема. Обаждат й се на домашния телефон от името на БТК с новината, че печели в томбола 400 лева и два мобилни апарата. За да си получи награда обаче, трябва да купи ваучъри за телефон за 60 лева и да продиктува кодовете.

"Когато ме попитаха кой се водел на домашния ни телефон, вече отпадна съмнението. В началото за малко да се подведа. Всеки е възможно да се подведе", разказва жената.

Измамите с ваучърите са кокошкарски дребни случаи. Това е най-малката щета при телефонните измами. Десетки са поводите, по които далечен роднина, приятел или колега може да ви поиска пари.

Не се доверявайте лесно

и при съмнения обаждайте се в полицията. Независимо дали ви съобщават, че печелите в томбола, или пък трябва да платите за операция, погребение, гаранция или подкуп за да спасите ваш роднина или приятел от затвора.

Полицията в Пловдив арестува днес поредния мъж, заподозрян в извършването на телефонни измами. Той е на 43 г. и по първоначални данни е ужилил двама пенсионери с общо 8500 лева.

Схемата, от която през последните два месеца пострадаха десетки възрастни хора от региона, е следната: мним следовател или адвокат се обажда на жертвата, че неин роднина е катастрофирал, ударил е дете, и за да бъде освободен от ареста, трябват пари.