От 1 януари се съкращават още 40 хил. души от т.нар. професия "социално слаб". 27 хил. от тях са се възползвали от възможността да сменят или подобрят професионалната си квалификация и вече работят, съобщи Масларова.

Останалите 13 хил. са получили персонални писма, в които от министерството им обясняват, че трябва да потърсят съдействие от местните Бюра по труда.

"Главната инспекция по труда ще направи проверка на тези хора, които откажат работа и очакват социалните помощи да продължат - в крайна сметка какво правят тези хора? Дали пък тези хора нямат друга работа и в същото време да са на социално подпомагане", отбеляза социалната министърка.

Засега законодателството щади мнимите безработни и не ги наказва, но министър Масларова съобщи, че в тази посока се обмислят промени: "Няма да бъдат лишавани от социални помощи деца, възрастни хора, хора с увреждания и болни. А хора, които - както аз обичам да казвам, като стиснат камък, вода пуска, а искат ние да им плащаме до безкрайност".

В Пловдив например неоснователно са отказали работа малко повече от 70 души. Заради изтичането на 18-те месеца, в които са били на социално подпомагане, от началото на януари без такива помощи ще останат общо 1500. Парите, които ще се спестят от съкращаването на групата за социално подпомагане в цялата страна, ще се насочат към други важни дейности и обекти.