Пациентът има право да избере джипи на територията на цялата страна. За смяната не се изисква отписване от листата на досегашния личен лекар. Хората, които искат да направят смяна, трябва да си купят регистрационна форма за постоянен избор и да я попълнят при предпочитания от тях лекар. Цената на формуляра е 10 ст. и в РЗОК има информация за местата, на които се продава. В София документът може да бъде намерен в медицинските книжарници на 22-ри и 29-и ДКЦ.

При новоизбрания лекар, заедно с регистрационната форма, се представя здравноосигурителна книжка и документ за актуален здравноосигурителен статус. Ако някой все още няма нужната книжка, смяната става с третия екземпляр от регистрационната форма за избор на лекар.

Пациенти, които пребивават в друго населено място за период от един до пет месеца, трябва да направят временен избор на общопрактикуващ лекар на мястото извън постоянното им местоживеене. Изборът се осъществява с регистрационна форма за временен избор, която се попълва от лекаря, който ще обслужва здравноосигуреното лице за периода на пребиваването му на съответното населено място.

При извършване на временен избор здравноосигурените се ползват с всичките си права по реда на Закона за здравното осигуряване и Националния рамков договор.

Лекарствата, които хроничноболните ползват за домашно лечение, се предписват всеки месец от общопрактикуващия лекар, който временно следи състоянието им, а рецептите се изпълняват в аптеки, сключили договор с РЗОК в района, в който е упражнен временният избор.

Когато здравноосигуреният е в друго населено място за месец и се налага да получи медицинска помощ, може да се обърне към всеки общопрактикуващ лекар за съдействие. В такива случаи НЗОК заплаща на джипитата за инцидентно оказана медицинска помощ. За да не заплащат гражданите нищо друго, освен потребителска такса, е необходимо да представят здравната си книжка.

Пациентите, на които е поискано да заплатят оказаната им инцидентна медицинска помощ при инцидентно посещение, задължително трябва да изискат от лекаря финансов документ за платените суми. При нарушаване на правата им, те могат да подават жалби до РЗОК, като в случаите на неправомерно взети суми прилагат копие от финансовия документ, издаден от лечебното заведение.