В 3 ч. снощи група от девет ученици и една учителка тръгнали с два микробуса на родители от Монтана за София. В 3,30 ч. единият от микробусите поднесъл на заледен участък от пътя при врачанското село Краводер и се преобърнал.

Единадесетокласникът Кирил Дичев е със счупен крак, а Радослав Николов (XII клас) е със счупена бедрено кост. Учителката по немски език Вера Ценова, която е майка на пострадалия Кирил, е със сътресение на мозъка.

Тримата на настанени в болниците в Монтана и Враца. Няма опасност за живота им, увери директорката на училището.

Учениците и учителката имали резервирани билети за полет София-Берлин в 8 ч. Монтанските младежи трябвало да представят връстниците си от България на младежки конгрес "Шанс за Европа", който е в немската столица от 2 до 7 декември. Те единствени от страната защитили реферати по теми за ролята на младите в ЕС и получили финансиране за участието си в конгреса от германския Бундестаг.

Ръководството на училището е направило опит да наеме транспортна фирма за пътуването на учениците от Монтана до София, но всички отказали заради забраната да се возят деца нощно време. Поради това се решило младежите да бъдат откарани с автомобили на родителите им.