Във връзка с преизпълнението на държавния бюджет министър-председателят разпоредил в НОИ да направят разчети за коледни добавки към пенсиите не 50, а 100 лв (вж. видео).

"Такава възможност съществува според мен и експертите - коледните пенсии да бъдат не 50, а 100 лв., което ще изисква 230 млн.лв. до края на тази година и това е реалистично и аз съм сигурен,че ще бъде направено", обясни Станишев.

Отдавна говорим, че с големия излишък тези допълнителни 50 лв. за пенсионерите са възможни, заявиха от ДПС. От синята опозиция обвиниха премиера във фалшива социална загриженост след като му отправиха сериозни критики, че натрупаните пари като излишък трябва да се дадат на хората, а не да изчезнат в обръча от фирми около управляващите.

"Според нашите експертизи на месец средно по 52 лв. са иззети от хората, които имат най-ниски доходи, поради това, че те купуват стоки от пълна необходимост, а в тях са начислени ДДС и акциз. Така че Станишев явно нищо не е разбрал от критиката, а прави някакви стъпки да демонстрира псевдосоциална политика", каза Веселин Методиев.

Това е интересно решение, браво на министър-председателя, изглежда той влиза все по-силно в ролята на Дядо Коледа с наближаването на новата година, коментира Ваньо Шарков.

Раздаването на декемврийските пенсии с новите добавки от по 100 лв. ще започне от 6 декември, заявиха от НОИ.

Няма да има промени в кабинета заради сътресенията в НДСВ, нито Симеон Сакскобургготски е искал да подменя министри от своята партия. Това заяви премиерът Сергей Станишев. Според него депутатите напуснали жълтата парламентарна група не са оттеглили доверието си към правителството.

"Разбира се, напрежението в една от партиите на коалицията, което се прояви и в ПГ, не е приятно за коалицията, но мисля, че е важно в рамките на НДСВ да се води реален диалог и вътрешна консолидация. Доколкото знам обаче и народните представители, които са напуснали ПГ не са оттеглили своята подкрепа от мнозинството и от правителството", коментира министър-председателят.