Това първият случай в страната на толкова възрастен вирусоносител.

Пациентка е постъпила в болницата във Велико Търново на 26 октомври, непосредствено след като се връща от Гърция, където е работила дълги години като болногледачка. Оплаквала се е от силно главоболие. В продължение на две седмици лекарите работят по две диагнози - тумор или възпаление главния мозък.

"Интраоперативно се установи, че се касае за абцес на мозъчните структури, които ни дадоха основание да разширим диагностичните методи и да направим вирусологично изследване, което потвърди наличието на ХИВ заболяване в пациента", обяснява, д-р Людмил Гецов, началник на Неврохиругичното отделение.

Жената умира 12 дни след операцията. Причината е срив в имунната система, вследствие на напредналия стадий на болестта СПИН. Според лекарите въпреки положителния резултат за ХИВ рискът за екипа, извършил операцията, е бил минимален. Резултатите от изследванията на всички имали досег с пациентката са отрицателни.

От болницата във Велико Търново не можаха да кажат кога и по какъв път жената се е заразила с вируса на ХИВ.

Стотици хасковлии се изследваха безплатно за СПИН

в мобилна лаборатория, която обиколи града. Безплатното тестване е част от националната кампания "Бъди в час", която се провежда в навечерието на световния ден за борба със СПИН 1 декември.

Резултатът от такова СПИН-изследване излиза веднага. Ако първата и втората чертичка на теста се оцветят, означава, че има съмнение за болестта.

Според здравните инспектори все повече хора се изследват доброволно за СПИН. В Хасково от началото на годината 300 души сами са пожелали тест.