Децата, всички на 4 г. и от една и съща група в детска градина №11 в столичния квартал "Лозенец", бяха приети в детската токсикология в "Пирогов" заради медикаментозно натравяне (вж. видео).

Други четири деца са били прегледани и им е била оказана необходимата медицинска помощ поради същата причина, но състоянието им е позволило да не бъдат оставяни под лекарско наблюдение в болницата, обясни д-р Анета Хубенова, началник на клиниката по детска токсикология в лечебното заведение. 

Две са версиите, по които работи столичната полиция: лекарствата са намерени от дете в детската градина или са донесени от вкъщи. Засега обясненията на децата се разминават, уточниха от четвърто районно.

Служителите на четвърто районно са събрали показанията на персонала в градината още снощи, направен е и пълен обиск на помещенията.

Учителките отказаха да застанат пред камерата на bTV. Това, което са разказали в районното се разминава с обясненията на децата, уточниха от полицията. Не съвпадат и обясненията на пострадалите деца.

В детската градина от три месеца няма медицинска сестра. Има обаче медицински кабинет, в който никой не знае какво се държи. Има и отделен шкаф за личните вещи на персонала. Според директорката, децата нямат достъп до това място. Богдана Иванова е на този пост от 21 години. Разказва, че досега не се е случвало такова нещо. И няма обяснение как е станало.

Седем от децата в групата днес са дошли на детска градина. От другите групи няма отсъстващи. Експертите обясниха, че засега няма и семейства, които да са изрази желание децата им да напуснат градината.

Според експертите, вината не бива да се търси само на едно място и всеки трябва да си понесе отговорността. От софийската районна прокуратура вече е образувано дознание срещу неизвестен извършител, има и наблюдаващ прокурор.