При акцията на ГДБОП е арестуван и един от организаторите на канала. От това количество могат да бъдат произведени 16 милиона таблетки, които в арабския свят струват 320 милиона долара.

Дрогата е държана в апартамент в Батак, собственост на организатора. От там е натоварена на кола, управлявана от полицай. Арестите са осъществени вчера, на входа на София.

Калин Михов: "За съжаление, в много от случаите организираните престъпни групи използват наши служители за транспортьори, считайки, че като са служители на МВР, могат да избегнат проверки по пътищата".

Акцията пресича пътя на дрогата.

Станимир Флоров, началник на отдел "Трафик на наркотици", ГДБОП: "От там - тази субстанция е трябвало да бъде превозена до София, от там - до Турция, където евентуално е трябвало да се таблетира".

Качеството на наркотика кара разследващите да предполагат, че е произведен във вече несъществуващата лаборатория край Пасарел.

Реалният лидер на канала за синтетични наркотици към арабския свят е известен на службата, но срещу него няма доказателства.