От преброените секции до момента, разликата от 490 гласа между спечелилия Светлин Танчев и Желев е стопена на 120. Никой не се наема да гадае каква ще е развръзката. Решение на съда може да има и след Нова година. От ГЕРБ Стара Загора ще сезират Окръжна прокуратура за манипулация на изборите (вж. повече за местния вот в рубриката "Новите кметове").

За два дни пет вещи лица преброиха бюлетините на 18 от общо 202 секции в община Стара Загора. В шест от тях откриха сериозни разминавания между нанесения в протоколите резултати и действителното разпределение на гласовете между двамата кандидати за кмет. Разликата е в полза на загубилия изборите Евгений Желев. От ГЕРБ Стара Загора смятат че става дума за манипулация на вота, чрез подмяна на бюлетини:

"Аз не мога да кажа къде точно е извършено престъплението, но логиката подсказва, че това би могло да бъде направено само в сградата на общината, в общинска администрация, тъй като е имало едно време, в което чувалите са били без надзор, не са били завързани, както са указанията на ЦИКМИ, или са незапечатани", обяснява общинският съветник от ГЕРБ Велизар Балабанов.

"Просто няма какво друго да направят. Нека изчакаме решенията на съда, всъщност процеса продължава. Дотук са преброени 18 секции, остават още 186 и никой не може да гарантира, че резултата ще е този, или ще се обърне в моя полза! Може да стане точно обратното. Защо бързат толкова много и защо са притеснени?", коментира загубилият балотажа Евгений Желев.

Тази сутрин разпит на членове и на председатели на шест СИК от втория тур на изборите за кмет на общината. Административния съд ще продължи и ръчното преброяване на кметските бюлетини от втория тур.

В Хасково също ще броят бюлетини от 19 избирателни секции, след като днес съдът допусна ръчно преброяване на изборните книжа. Решението е по повод дело, заведено от ГЕРБ, за множество нарушения на избора за общински съветници в Хасково.

От партията на Бойко Борисов настояват за касиране на изборите за общински съветници с мотив, че в избирателните списъци присъстват лица, които не отговарят на изискването за уседналост, тоест не са живели най-малко 10 месеца преди вота в Хасково. Според днешното решение на Административния съд, броеното на бюлетини трябва да започне на 29 ноември.