Двамата са в добро здравословно състояние и са се свързали с роднините си. Министерството на външните работи все още обработва информацията по случая.

Първите 77 оцелели от канадския круизен кораб, който потъна в петък в Антарктика, пристигнаха в Чили. Те бяха транспортирани с чилийски военен самолет от чилийска база до Пунта Аренас, на 2 хиляди километра от столицата Сантяго.

Когато метеорологичните условия позволят, самолетът ще се върне за втора група от оцелелите пътници.

154 души - пътници и екипаж - бяха спасени невредими от туристическия кораб "Експлорър", който потъна, след като се удари в леден блок край Южните Шетландски острови. Оцелелите не скриха радостта си от благополучната развръзка на своето преживяване в стил "Титаник".

След корабокрушението хората били натоварени на спасителни лодки. Прекарали шест часа в океана. После били откарани със самолети в две военни бази - чилийска и уругвайска. Там били преоблечени, нахранени и подложени на медицински преглед.

Оцелелите са от най-различни националности - европейци, канадци, японци и аржентинци и граждани на Съединените щати. Според американското специализирано месечно издание "Марийн лог" - сред членовете на екипажа има двама българи.

Круизерът "Експлорър", собственост на канадска компания, потеглил на 11 ноември от Ушуая, в южната част на Аржентина, на 19-дневно пътуване през протока Дрейк. Туристите платили за круиза около 8 000 евро на каюта.