Близо половината пари ще бъдат инвестирани в обновяване на авто-парка на МВР.

Министърът допълни, че се надява тръжните процедури да приключат в рамките на годината.

960 леки коли и 150 джипа ще попълнят авто-парка на службите на МВР, ако министерството успее да организира обществените поръчки до края на декември.

Така почти изцяло ще се подновят полицейските коли в София-град, София-област, Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора и Плевен.

Румен Петков: "За първи път от създаването на министерството се осигурява възможността да се закупят 1100 нови автомобили, което ще създаде нормални условия за работа".

Друга голяма част от парите ще отидат за плащане на горивата, необходими на колите - 10 милиона лева. Към днешна дата МВР плаща по 1, 88 лв. за литър, отчете министърът, без да уточни доставчика и вида гориво.

Нови сигнални лампи и радиостанции за колите ще глътнат милион. По-малко от милион от излишъка обаче ще бъде изхарчен за нуждите на борбата с организираната престъпност.

Други 100 000 ще отидат за боеприпаси, 400 000 за картечни пистолети, а 850 хиляди за специална техника. Борбата с бомбения тероризъм взима милион и половина. Над милион ще бъде инвестиран в автоматизирана система за ДНК.