Експертите препоръчаха единствено по-добра координация между различните звена на системата.

Системата за бързо съобщаване в случай на опасност за човешкото здраве от храни и фуражи е европейско изискване. Тя включва ветеринарномедицинските служби, граничните пунктове, лаборатории и служби в министерствата на здравеопазването и земеделието. За по-големите рискове се информира Брюксел.

Адрианус Тен Велден: "Тази година получихме 16 сигнала от България. Резултатите в сравнение със страните от предишното разширяване са в по-добрата половина. Доволни сме и от мерките, които са взети за справяне със ситуацията".

Общо е становището, че българските производители все повече упражняват самоконтрол, а той намалява рисковете за потребителите. Според специалистите, проблемите са по-скоро при съхранението, отколкото при производството. Най-често рискове крият колбасите, сиренето и млякото.

Д-р Елина Тодорова: "Определено трябва да ви кажа, че като страна-членка, сега се спазват регламентите и изискванията и процентът на показателите, които представляват риск определено е намалял".

Проби на месни заготовки този производител на сурово и охладено месо носи в Изпитвателната лабораторията към Дирекция Столичен ветеринарно санитарен контрол всяка седмица.

От тук с кодово име пробите постъпват за анализ. Анонимността на производителя е гарантирана, а човешките грешки или субективизъм са ограничени до минимум.

Хранителните продукти от животински произход се изследват още за микроорганизми, ентеро бактерии, плесени, дрожди и много други.

Всеки, които се усъмни, може да подаде тук за анализ хранителен продукт от животински произход, но задължително придружен от касова бележка. Само така цялата система може да се задейства и опасната стока да бъде изтеглена от търговската мрежа.

В Софийската лаборатория подобен случай тази година няма. В десетина случаи рисковете са били засечени още преди продуктите да стигнат пазара.