По време на дискусията Ваньо Шарков(ОДС) заяви, че законопроектът няма да бъде подкрепен от неговата парламентарна група, тъй като предвидените средства няма да стигнат и ще се наложи актуализация.

Той съобщи, че между двете четения отново ще предложи увеличение на здравната вноска от държавата за деца до 18-годишна възраст и студенти - редовно обучение, да се увеличи от 3 на 6 на сто. Така в здравеопазването вместо 138 милиона лева ще влязат 258 милиона лева, каза Шарков.

С този бюджет индиректно се казва, че в България няма Български лекарски съюз, Български зъболекарски съюз, няма преговори, няма договорно начало, смята Шарков. Със закона НЗОК всяко тримесечие еднолично ще определя броя на назначаваните специализирани медицински дейности, посочи той.

Според Иван Колчаков (ОДС), отсъства национална здравна политика и България отделя най-малка част от националното си богатство за здраве. Той определи като "престъпно бездействие" намаляването на дела от БВП на средствата за здравеопазване.  Днес държавата притежава мнозинството в НЗОК чрез събранието на представителите, коментира депутатът.

С най-ниската в Европа 6-процента вноска искаме да финансираме цялото здравеопазване, посочи той. По думите му, 1-1,5 милиарда лева влизат в здравеопазването от нерегламентираните отношения лекар - пациент, като по този начин се набавят липсващите пари.

Васил Паница(ДСБ) посочи, че здравеопазването е било обявено от тристранната коалиция като приоритет, но фактите показват точно обратното. В сферата на здравеопазването имахте две задачи - да продължите реформите и да създадете адекватно финансиране, но не направихте нито едното, нито другото, обърна се той към управляващите.

Със здравна вноска от 6 на сто в 2008 г. няма да бъде постигнато нищо и, ако не се направи следваща стъпка за увеличение на здравната вноска, НЗОК ще остане в затворен капан, от който няма да може да се излезе, смята той.

Руденко Йорданов от левицата каза, че ще подкрепи проектобюджета, но няма да се чувства щастлив, защото с числата в него се опитва да се намери баланс между желаното и възможното, но все още липсва баланс между необходимото и възможното. Необходимото продължава да бъде много повече от
това, което ние можем да осигурим чрез бюджета и системата за здравно осигуряване, каза той.

Той попита опозицията дали, ако бъде повишена здравноосигурителната вноска, ще настъпи "желаното щастие за касата". Числата показват, че ако през 2008 г. процентът на вноската беше увеличен на 8 на сто, на практика парите, които биха дошли от нея, са средствата, които получаваме като трансфер от централния бюджет, а това означава, че тази вноска е вдигната през бюджета, обясни Йорданов.

Атанас Щерев (НДСВ) каза, че няма да подкрепи проектобюджета на НЗОК и призова колегите си от групата на НДСВ да направят същото. Бюджетът на касата е лош, защото е с недостатъчни финансови средства, ще формира дългове и допълнително нерегулирани плащания в системата и ограничава достъпа на голяма категория граждани до медицинска помощ, каза той.

Всеки, който подкрепи такъв бюджет, ще носи отговорност за последиците от него, заяви Щерев. Той определи като добри намеренията за въвеждане на здравна карта, които според него не могат да работят в условията на пазарна икономика.

Хасан Адемов (ДПС) каза, че този бюджет няма как да реши нерешените досега проблеми в здравеопазването. Той постави въпроса за реформата в здравеопазването и порочния кръг - даваме пари срещу реформи, а реформи без пари не се правят. Основният въпрос е, че през годините не дефинираме понятието реформа и след това как и какъв резултат очакваме от нея, смята Адемов.