Близо 9 часа продължиха дебатите по Бюджета за догодина. Основните акценти в него са плоският данък и повишаването на акцизите.

От юли пенсиите се увеличават с 9,5%, а заплатите в бюджетния сектор ще нараснат с до 10%. Предвидено е увеличение за учителите от 1 юли до 650 лева средна учителска заплата.

От Нова година всички доходи ще се облагат с 10% плосък данък. Необлагаемият минимум отпада. Минималната работна заплата се увеличава от 180 на 220 лева от 1 януари. Заради въвеждането на пропорционално подоходно облагане се предвижда еднократно коригиране на работните заплати до 430 лв. за заетите по трудово правоотношение и до 375 лв. на заетите по служебно правоотношение на всички от публичния сектор


Управляващите представят бюджета като основа за устойчивост и развитие, опозицията видя в него хаос и лъжливи послания. За пръв път официално е записан бюджетен излишък и той, според управляващите, гарантира стабилността на икономиката и покритието на българския лев.

Милен Велчев: "Икономическата криза е неизбежна, един ден и ние трябва да сме готови да я преодолеем чрез спестяванията, които трупаме. Икономиката ни започва да прегрява -българското общество потребява повече, отколкото произвежда".

От ДПС не подкрепят прекалената предпазливост:

Алиосман Имамов: "Време е да отговорим ясно на въпроса дали трябва да осигуряваме такова нарастване на доходите, което да е адекватно на покачване на цените на стоките през следващите години или да стоим в черупката на прекалената предпазливост да не се случат събития, които са се случили преди 10 години".

Друг пробив в коалиционното единство беше Атанас Щерев, който нарече бюджета за здравеопазването плачевен:

Атанас Щерев: "В този бюджет не е заложена реформа в здравеопазването и той е много лош бюджет, господин премиер".

От опозицията нарекоха лъжа афишираните приоритети - образование и здравеопазване

Мартин Димитров: "Този бюджет запазва бедността и зависимостта на гражданите от държавата. Истинският приоритет на правителството не е нито образованието, нито здравеопазването, а хазарта".

Иван Костов: „Не можем да подкрепим бюджет на измамата. Деморализация, лъжа, измама и ще разбиете накрая българската държава, плувайки сред огромна маса пари от излишъци”.

Иван Костов обвини управляващите, че не са направили нищо, за да влязат в България пари от европейските фондове:

"Нямаше нужда България да става член на ЕС, да плаща 660 млн. членски внос и да не получава срещу това, да не сте направили нищо. След като сте нула тази година, няма как да усвоите през следващата тези средства".