Над 30 населени места в страната са без ток. От "Гражданска защита" съобщиха, че се наблюдава спад в нивото на реките в цялата страна.

Едно от най-пострадалите населени места е старозагорското село Обручище, община Гълъбово, където са наводнени над 200 къщи. Кметът на Гълъбово съобщи, че обстановката в общината се нормализира.

Пътищата в страната са проходими при зимни условия, на места видимостта е намалена и има усложнения. Движението през прохода Шипка е блокирано. Заседнали са тежкотоварни автомобили.

Марица затвори границата ни с Турция при "Капитан Андреево". Придошлата вода на реката скъса дига, заля пътя и наводни мазетата на административните сгради и складовете на безмитните магазини на пункта. В момента движението на всички видове автомобили е пренасочено през Лесово - Хамзабейли.

Наводнението започва на около 150 метра преди пункта. Там нивото на водата сега е 70 сантиметра, като очакванията са то да достигне до метър. За наводнението е предупредена Турция. Заради опасността, служителите от "Капитан Андреево" бяха евакуирани от пункта

Все още тук очакват голямата вълна на Марица и опасенията са, че ситуацията ще става още по-критична. Това не е първото наводняване на пункта. За укрепване на дигите на Марица в този участък държавата е похарчила стотици хиляди левове и ефектът е нулев

Петър Димов, работник в Пътно управление: "Там не знам точно какво, но местните хора говорят, че цялата работа идва от един спорен остров между Гърция и България и водата се удря в него, и тръгва към нашата страна".

На място има екип на Гражданска защита, който обаче само помага на хората от закъсалите коли. От службата казват, че ще чакат водата сама да се оттече. Но никой не знае кога ще стане това.

Обстановката в Бургаска област се нормализира, съобщиха от Гражданска защита. Бедствено остава само положението в Царево, но и там ситуацията се подобрява.

На хората, пострадали от наводнението от община Царево, са раздали одеала и храна. В днешния ден ситуацията се подобрява, нивото на язовирите започва да спада.

Инж. Зюреп Ахмет, Гражданска защита – Бургас: "Макар че преливниците преливат, тенденцията е към спадане на нивата на язовирите. Наблюденията се водят на нивата на река Велека. Водите оттичат нормално".

Пътищата в района са проходими, навсякъде има ток, вода и телефони. В Бургас Гражданска защита продължава работата си само в квартал Победа. Но и там ситуацията се подобрява

Въпреки че тази нощ в Пловдивско спря да вали, в град Съединение 60 къщи засега остават заляти от придошлата река Потока. Наводнени са десетки хиляди декари селскостопанска земя и десетина промишлени предприятия.

В района контролирано се изпускат няколко язовира и няма опасност за населените места в близост до тях. В Пазарджишко, което беше едно от най-засегнатите места по време на предишните наводнения, новоизбраният кмет Тодор Попов ще провери готовността на общинските фирми да посрещнат лошото време.

За последно Гелеменово се наводни тази събота. Телки дере излезе от коритото си и напълни дворове, мазета и приземни етажи на 30 къщи. На повечето от тях - за втори път тази година. Но сега - в навечерието на зимата.

Хората разказват, че само 8 от наводнените през юни 180 къщи са одобрени да получат пари във вид на материали от Комисията по бедствия и аварии и, че тези помощи били разпределени от бившата кметица само на нейни хора.

В Гелеменово казват, че затова сега са дали доверието си на друг кмет. Но все още не спират да се съмняват ще се почисти ли дерето или и при следващия дъжд ще газят с рибарски ботуши из дворовете си.

Така - на фона на собствените им неволи с отново наводнените домове и удавената им зимнина - в Гелеменово още не се питат осигурени ли са достатъчно пясък и сол за улиците срещу зимните поледици.