Едното бебе е починало, а другото е с множество тежки увреждания, според родителите - в резултат на вътреболнични инфекции. От Майчин дом отричат това да е причината.

Родителите потърсиха bTV, за да разкажат какво са преживели в неонатологията на Майчин дом. В случая на семейство Такеви, бебето Християн е с множество увреждания.

Десислава Такева: "Християн е с хидроцефалия в резултат на големия мозъчен кръвоизлив с който се роди, в последствие с ретинопатия на недоносеното, което можеше да бъде предотвратено, но поради болнични инфекции и постоянното заразяване и постоянните пневмониии, просто не можеше да се вземат мерки навреме. Упреквам болницата за несвършена работа, конкретно ще се изясни от прокуратурата".

Другото семейство - Благоеви, се сдобива с две близначки Блага и Нели. Децата също са недоносени. Едното бебе е изписано по-рано, впоследствие колабира и родителите се връщат в Майчин дом да търсят помощ.

Благовест Благов: "Тя ми умря в ръцете на петия ден след изписването, през нощта успях да я върна в Майчин дом, как съм я обдишвал в къщи, просто Господ ми помогна тогава, за съжаление, другото бебе по същото време го заразяваха постоянно с вътрешно болнични инфекции в Майчин дом".

Четири месеца след раждането бебето е преместено в трета градска болница, където умира.

Според началника на неонатологията в Майчин дом, бебетата са родени прекалено рано.

Доц. Боряна Слънчева: "Няма вътреболнични инфекции, изключително рискови деца са поради това, че са родени много преди термин".

Според доктор Слънчева, 80% от недоносените деца имат увреждания и смъртността е висока. Родителите обаче не вярват на статистика и започват съдебни дела срещу болницата.

Десислава Такева: "Защото някой трябва да носи отговорност за това, че уврежда нашите деца. Трябва да има наказан, за да не се повтаря това нещо повече, да не се случва на други семейства това нещо".