В община Раднево има наводнени къщи в общо 11 села, пострадал е и кварталът около жп гарата в града.

В Гълъбово от проливните дъждове са пострадали много къщи и дворове, голяма част от шахтите са затлачени.

В бедстващите общини има готовност за спешна евакуация на населението.

Най-засегнат от обилните валежи в община Раднево е ромският квартал, който е най-близо до реката. Някои от къщите тук са временно необитаеми. Донка Стефанова няма къде да отиде с четирите си деца, след като водата е превзела дома им.

Нончо Воденичаров, кмет на Община Раднево: "Имаме готовност, в момента се пали парното на бившата пета детска градина. Имаме готовност да настаняваме хората по селата. Въобще, предвидено е това, там, където има нужда да се настаняват хора, ще бъдат настанени".

Наводнени са и населени места от съседната община Гълъбово, както и села около областния център Стара Загора. Водата е затворила и пътя Стара Загора-Казанлък в района на село Ягода.

Апостол Тодоров: "Прогнозите бяха днес валежите да спират, което предполага, че обстановката ще се нормализира от гледна точка на това, че не очакваме рязко покачване на речните нива, но сами знаете, че повърхностните и подпочвените води са високи, така че ще има още доста дни, в които в приземните етажи на хората ще избиват подпочвени води".

Наводнените къщи са най-голям проблем за собствениците им, но като цяло най-тежка е ситуацията в Източномаришкия комплекс край Раднево. Има наводнения в трите открити рудника от комплекса. Тук за едно денонощие паднаха 180 литра вода на квадратен метър.

Преустановен е добивът на въглища, не се подава суровина към ТЕЦ-овете. Цялата дневна смяна от миньори е ангажирана с отводняването на района. Засега няма опасност от режим на тока, тъй като централите в Марица Изток имат достатъчно запаси от въглища.

Бедстващи общини има и в Софийско

Това са Костинброд и Петърч, където е създадена организация за евакуация на населението при нужда. Обявено е бедствено положение и в черноморската община Царево. Заради лошото време - пристанищата във Варна и Бургас са затворени.

Дъждът блокира Бургас за часове. Комплекс „Меден рудник" беше откъснат от света, тъй като пороят наводни околовръстното шосе към града и предизвика километрични задръствания. Потопът затвори и едно училище в града.

На потоп станаха свидетели и в Кърджали. Там пострадаха приземните етажи на над 30 къщи. Язовир Кърджали прелива от полунощ, отворени са клапите и на язовир "Студен кладенец". Стена на микроязовир близо до село Груево е скъсана - пострадали и материални щети няма. В община Крумовград без ток са 11 селища.

В Ямболско две села са без ток, а над 80 къщи са наводнени. Най-сложна остава обстановката в село Роза.

Георги Георгиев: "Всички хора, за които има опасност, са изведени от къщите, последно преди час изведохме трима възрастни".

Критична е ситуацията в Хасковско, в община Симеоновград е обявено бедствено положение. Там скъсани язовирни диги и придошли реки заляха десетки къщи. При Свиленград нивото на Марица достигна 3, 5 метра - метеоролозите очакват тази вечер прилив на голяма вълна.

За да се предотврати наводнение на Граничния пункт "Капитан Андреево", дигите там бяха подсилени. Продължава да се покачва и нивото на водата в язовир Ивайловград, като за последните 24 часа котата на язовира се повиши с повече от метър. Засега пряка опасност за населението в района няма

Второ денонощие продължава да вали и в Пловдивско и Пазарджишко. В последния час е обявено бедствено положение в пловдивската община Съединение. Река Марица е с повишен обем, но без опасност от преливане.

Днес по обяд пропаднаха 15 метра от подпорната стена на Марица в центъра на Пловдив. Много селища в областта са без вода, в други тя е мътна и не става за пиене.

В Благоевградско обстановката се нормализира. Най-сериозни остават щетите в общините Банско и Разлог - само в Банско те са за около 100 хиляди лева.

Километрично задръстване се образува на автомагистрала "Хемус" в посока от Плевен за София, между първия и втория тунел към столицата. По информация на МВР, причина за колоната е станал подхлъзнал се автомобил.

За щастие, пострадали няма. Според информации на очевидци, задръстването достига 15 километра. Заради дъжда е затруднено и движението в София, на много места има задръствания.