Първият оперен фестивал в Банско ще се проведе на 27 и 28 август под открито небе в подножието на Пирин. Амбицията на организаторите - Община Банско, Туристическа асоциация Банско и хотел Кемпински Гранд Арена – Банско, е да превърнат културния форум в ежегодно събитие.

Програмата на фестивала е подготвена от Държавна опера – Пловдив и Маестро Калуди Калудов. В първата вечер гостите и жителите на Банско ще се насладят на "Тоска“ (Пучини) под диригентството на Лучано Ди Мартино. Марио Каварадоси ще бъде пресъздаден от самия Калуди Калудов, световноизвестният баритон Нико Исаков ще се превъплати в Барон Скарпия, а в ролята на Флория Тоска ще видим полската певица Анна Дитри.

На 28 август е галаконцертът, в който известни солисти и млади таланти ще изпълнят арии и дуети от  популярни опери под диригенството на талантливия Деян Павлов. Програмата включва Чайковски – Дама Пика, Пучини – Турандот, Росини – Севилският бръснар, Верди - Травиата и др.

Входът за фестивала е свободен за всички гости и жители на Банско, а мястото на провеждане е централния площад "Никола Вапцаров", началният час на двете представления е 20:30 ч.