В района на Донецк е обявен тридневен траур. Взривът на газ гризу избухна в мината "Засядко" в каменовъгления район Донбас на дълбочина повече от 1000 метра. Над 450 миньори са били под земята в момента на експлозията.

Украинският премиер Виктор Янукович, който е от този район, пристигна снощи в Донецк, където заяви, че правителството вече е отделило 7,5 млн. гривни (около 1,5 млн. долара) за ликвидиране на последствията от аварията.

Премиерът свика заседание на Държавната комисия по технологична и екологична безопасност, оглавявана от вицепремиера Андрей Клюев. Комисията обсъди приоритетните действия, хода на спасителните работи и оказването на помощ на пострадалите и на семействата на жертвите.

Трийсет и седем екипа работят на мястото, съобщи Клюев. Подземният пожар, предизвикан от експлозията, е бил потушен снощи, добави той.

Стотици близки на миньорите пристигнаха на мястото на инцидента. Комисията реши семействата на загиналите да получат по 100 хил. гривни (около 20 хил. долара) помощ.

Президентът Виктор Юшченко ще пристигне днес в Донецк. "Плача и страдам с цялата страна", заявява президентът в съболезнователното си послание до семействата на жертвите. Той критикува правителството за "недостатъчните усилия" за модернизиране на минната промишленост.

В украинските каменовъглени мини често стават инциденти, като според експерти изкопните работи на голяма дълбочина увеличават рисковете от експлозии. Най-тежкият нещастен случай в украинските мини бе през март 2000 г., когато експлозия в мина край Луганск отне живота на 80 души.

През последните няколко години в мината "Засядко", която е в експлоатация от 1958 г., е имало няколко инцидента. Тя е сред най-опасните в Украйна мини от гледна точка на геоложките й особености, посочва ИТАР-ТАСС.