Заради интензивните валежи в района на язовира, свободният му обем се изчерпва и се очаква да започне да прелива с неголеми количества през преливниците.

Прогноза има и за леко повишение на нивото на Арда, но без опасност от разливи на наша територия. Нивото на реките Марица и Тунджа е по-ниско от нормалното за сезона.

Критична е обстановката и в районите около Стара Загора, Пловдив и Пазарджик. В Пазарджишко са наводнени две села - Гелеменово и Калугерово, където е залято автостопанството, щетите са за 50-60 хиляди лева.

В Старозагорско за последното денонощие се изсипаха между 80 и 112 литра дъжд на квадратен метър. В общините Раднево и Гълъбово са наводнени къщи и дворове. Експертите не очакват ситуацията да се подобри в близките дни.

Прогнозата, която се дава от метеорологичните институти, е, че днес и утре ще продължават валежите вече в зависимост от количеството, което ще падне ще има вероятно по-големи затруднения.

От "Гражданската защита" са готови да реагират при нужда от отводняване на къщи, или при други бедствия, причинени от валежите.

Утре отново се очакват дъждове. Кметовете по места са предупредени да почистят опасните речни корита и да прегледат отводнителните шахти.