Особено негативно на резултатите на БСП на местните избори се отразиха вътрешнопартийните, междуличностните отношения, нереалистичният подход при издигане на кандидатите. Това каза председателят на Националния предизборен център на БСП Евгени Узунов в началото на разширеното заседание на Висшия съвет на партията, на което се обсъждат резултатите на левицата на местния вот (вж. всичко за изборите в рубриката "Новите кметове").

Най-големи трудности съпътстваха процеса на номинация на кандидатите за кметове и общински съветници, посочи Узунов. Този процес стана язвата на нашата работа, допълни той.

Всички забелязахме прояви на силно затваряне в партийните ръководства и буквално капсулиране в затворени партийни кръгове от едни и същи лица, които понякога губят реалната представа за собствената си значимост и за истинския дневен ред на широк кръг социалисти, симпатизанти и граждани на съответните населени места, посочи Евгени Узунов.

Вместо отговорно политическо поведение, наблюдавахме надмощие на партийно тесногръдие и високомерие и на невъзможност за вярна и реалистична политическа оценка в отделните общини и населени места, каза председателят на предизборния щаб на партията. Според него това е отнело ценна енергия.

Имаше крайни случаи на режисирани заседания

на общинските партийни съвети, които трябваше да обслужват интересите и амбициите на едно или друго ръководство, допълни той.

И този път не можахме да се опазим в достатъчна степен от т.нар. "паралелни", или двойни, кандидатури, отбеляза Узунов. Той допълни, че платформите на БСП на места не са отговаряли на очакванията на хората.

Въпреки необичайната обществено-политическа ситуация, БСП успя да изпълни основната си политическа задача - спечелване на най-голям брой общински съветници и кметове на областни центровеи на населени места, което я прави първа политическа сила на тези избори, каза председателят на предизборния щаб.

За БСП местните избори бяха проверка

и своеобразен тест на доверие към нейната политика във време на социални протести, на ценова динамика и когато е критикувана понякога "за завой на дясно" от свои, посочи той. По думите му активната част на левите гласоподаватели е припознала БСП като изразител на своите интереси и резултатите показват това.

Чрез вота на избирателите нейната политика получи eлекторалната си легитимност и това е един от важните резултати от тези избори, допълни Узунов. Той посочи, че резултатите на БСП и на другите партии от управляващата коалиция не дават основание за искане на предсрочни парламентарни избори.

БСП е в разпад

Затова говори намаляването на абсолютния брой гласове, дадени за партията на местните избори", констатира Татяна Дончева в изказването си пред разширеното заседание на Висшия съвет на социалистите. Тя призова за смени в правителството и в местните партийни централи.

Отчитаме една победа сами за себе си и мисля, че сме в много критична точка от развитието на партията, категорична бе Дончева. Затова свидетелства загубата на твърдото ни ядро, много паралелни кандидатури на местните избори и драстичното намаляване на абсолютния брой гласове за БСП, смята тя.

БСП има основания да е с добро самочувствие,

с увереност като партия, която е спечелила значително доверие като първостепенна политическа сила и е запазила голямо влияние в местната власт, смята обаче лидерът на партията и премиер Сергей Станишев.

Нямаме основания да се самозабравяме и да смятаме, че нещата са ни "в кърпа вързани" по естествен начин до края на мандата и за следващите парламентарни избори, допълни Станишев.

По абсолютен брой гласове БСП е първостепенна политическа сила, но не е първа сила и това трябва да се отчита, посочи той.
Станишев каза, че местните избори са били проведени в най-трудната среда - реална голяма стачка, два нови политически субекта и сериозен наплив на кандидати и коалиции.

В такава среда мнозина очакваха БСП да се провали на местния вот, това беше част от сценария - да се разклати "лодката на страната" и да се предизвикат предсрочни парламентарни избори, допълни премиерът. Този резултат не беше постигнат от опонентите ни, това само по себе си е успех, каза Станишев. Според него обаче това не означава, че няма да се опитват да го направят през следващите седмици и месеци. Има достатъчно индикации за използването на социални недоволства на отделни групи за постоянно напрежение в обществото, заради собствени политически интереси и срещу интересите на мнозинството от българските граждани, смята соцлидерът.

По думите му всяка друга партия, постигнала резултатите на БСП като брой кметове и общински съветници, и като влияние в местната власт би ходила

"с гордо вдигната глава, наперена като петел"

Дайте да не се самолинчуваме, когато нямаме основание за това, призова той. Водещо оттук-нататък за нас е запазването на стабилността - икономическа, политическа и социална. Това е фундаментът за модернизация, за решаване на социални проблеми и на проблеми на доходите, каза Станишев.

Не бих приел по никакъв начин този приоритет да бъде оспорван под въздействието на емоции или желание да изглеждаме по-леви, да спечелим краткотрайни дивиденти и после гражданите да платят цената за експеримента, заяви той.