Затова се обявиха юристи от пловдивската хуманитарна структура, след като bTV излъчи репортаж за набиране на средства в Стара Загора от фондация с името "Червен кръст-закрила на майка и дете".

Фондацията с това име е регистрирана във Варна преди две години. От началото на тази обаче е пререгистрирана в Пловдив. Седалището й е в апартамент в квартал Столипиново, където днес 20-годишният й управител Стоян Стоянов го нямаше. Открихме баща му.

В момента фондацията събира пари за рехабилитацията на дете с церебрална парализа от бургаското село Черни връх. Доброволците днес обикаляли района около Сандански.

Румяна Вълчанова, доброволец: "Ние бяхме много обезпокоени от факта, който беше обяснен по телевизиите, че сме лъжливи, че сме фалшиви и злоупотребявали. Ние изпълняваме една идеална цел".

От местната организация на Червения кръст обаче се съмняват в тази цел.

Таня Георгиева, директор на БЧК Пловдив: "Това е фондация с частна полза. Къде се събират тези средства, къде се отчитат? Това са все въпроси, на които ние не бихме могли да дадем отговор".

Румяна Вълчанова: "В момента заплатата на управителя е минимална и не може да се спекулира с това нещо, че средствата, които се събират, отиват за нас. Аз съм доброволен сътрудник, ние не получаваме пари, както и доброволците в Червения кръст".

От БЧК обаче смятат, че това е трудно доказуемо, тъй като подобни фондации не подлежат на строгия контрол, какъвто има за тяхната организация.

Христо Паунов, юрист, БЧК Пловдив: "Може би е пропуск в Закона за БЧК. Може да се постави текст - други юридически лица да нямат в наименованието си, да не съдържа част от името или цялото име на нашата организация".

В тази посока - за защита на името на БЧК и на неговата емблема - вече се работи.