Днес при празна парламентарна зала беше обсъждан бюджетът на държавното обществено осигуряване, в който се предвижда през 2008 година минималната работна заплата да стане 220 лева, а пенсията да се увеличи с 9 и половина процента.

Всички важни и спорни параметри по отношение на осигуровките, които ще плащаме през следващата година, все още се обсъждат в управляващата коалиция и предстои да бъдат договорени. Много вероятно е максималният осигурителен доход да не се увеличи от 1400 на 2 000 лева, както е предвидено сега, а по-малко, за а не бъдат принудени хората с високи доходи да ги укриват:
 
Хасан Адемов: "Предстои дискусия по този въпрос, за да се спрем на окончателната цифра на максималния осигурителен доход”.

- Коя е компромисната цифра?

Хасан Адемов: "Трудно е да се каже на този етап коя е компромисната цифра. Дали да е 1600 или 1800 лева. По-важно е, че с това увеличение на осигурителния доход има опасност да вкараме в сивия сектор много хора, които ще се откажат да плащат”.

За да се облекчи осигурителната тежест може да се запази и съотношението 35:65 на плащане на осигуровките между работник и работодател. Пенсиите ще се увеличат с 9.5 на сто от 1 юли следващата година, като минималната пенсия ще стане 112.62 лева. Пенсионерите пак са обречени на бедност, тъй като инфлацията ще изяде и без това минималното увеличение, казаха от опозицията:

Антоанета Понева: "За съжаление, картината е лъжовно приемлива, а в детайли откровено плаши с това, че и през следващата година българските пенсионери ще мизерстват, както и през настоящата, ще мизерстват и тези, които ще разчитат на някакви социални плащания”.

Хасан Адемов: "Разбира се, че са малко в очите на пенсионерите. Разбира се, че нашето желание размерът на пенсиите да е по-висок е очевидно, но това е въпрос на осигурителната система и на възможностите през тази година”.

От НДСВ предлагат майчинството след 9-месечната възраст на детето да стане не 190, а 220 лева и родителите на близнаци да получават двойно майчинство за 9-месечната възраст на децата до навършване на 2 години.