Бактерии на салмонелата са способни да предизвикат реакция на имунната система на човека, която води до унищожаване на ракови клетки. Третирането на тумори с този вид бактерии въздейства и като ваксина срещу тяхното по-нататъшно разрастване. До този извод  са стигнали италиански учени  от Миланския университет, съобщиха ИТАР-ТАСС и "Дейли телеграф".

Изследователите се надяват след време да разработят "терапевтични ваксини", позволяващи да се стимулира имунитета и да бъде изкуствено накаран да започне борба с раковите заболявания.

"Извършихме експерименти отначало с мишки, а след това върху ракови клетки, както и върху имунни клетки, взети от пациенти-хора, и изяснихме, че бактериите на салмонелата оказват еднакво въздействие", казва Мария Решиньо от Европейския институт по онкология в Милано.

В малки дози бактериите на салмонелата не вредят, а действат, като предупредителен знак за наличието на опасни ракови клетки, допълва тя.

Сега изследователите се надяват, че през май идната година, ще могат да извършат опити върху хора. Изследването е публикувано в сп. Science Translational Medicine.