Във вторник, 13 ноември, транспортните работници във Франция започват протестни действия за неопределен срок от време.

Еднодневната стачка на 18 октомври, организирана от френските профсъюзи в транспортния сектор, парализира страната, припомни радиото, цитирано от Агенция "Фокус". На 14 ноември към транспортните работници ще се присъединят и работниците от енергийния сектор.

Стачките се организират като протест срещу плановете да се премахнат т. нар. пенсии при специален режим, който позволява на близо 500 хиляди души от държавния транспорт и енергетиката да плащат пенсионни осигуровки 2,5 години по-малко в сравнение с останалите служители в обществения и частния сектор. "Подканям всички да проявят отговорност и сдържаност и да запазят спокойствие", подчерта снощи Саркози на среща със свои привърженици.

Според него, правителството няма намерение да прави каквито и да било отстъпки, тъй като в противен случай страната щяла да затъне в бедност и безработица и да изгуби конкурентната си способност на международните пазари. "Франция не се нуждае от насилието и манипулациите да се прибавят към останалите проблеми, които имаме", заяви френският президент.

"Онези, които имат намерение да пътуват следващата седмица, трябва да се подготвят за стачка, която може да продължи дълго", заяви в интервю за "Фигаро" френският министър на труда Ксавие Бертран.