Това съобщи вицепремиерът и министър на държавната политика по бедствия и аварии Емел Етем в Народното събрание в отговор на въпрос за последствията от закъснялото изграждане на системата и намерението на Европейската комисия да започне наказателни процедури.

Засега не се предвижда обвързаност на системата за спешни обаждания с международната сателитна система за ранно известяване за бедствия и аварии. Емел Етем припомни, че единният телефон 112 работи от юли в София.

До момента са регистрирани около 60 хиляди обаждания, като голяма част от тях не са по предназначение. Според министъра на държавната политика по бедствия и аварии, до края на следващата година можем да изпълним европейските изисквания и всички българи да имат възможност да използват телефон 112:

Емел Етем: "В рамките на 2008 година ние, трите министерства - МВР, на здравеопазването и моето, да изградим физически центровете, да назначим операторите и ще можем при предоставяне на финансовите средства още следващата година да докладваме на нашите партньори, че всички в България, както и нашите европейски гости, ще могат да се обаждат на телефон 112 и да ползват тази услуга".