Той посочи, че депутатите от ДСБ са разгледали отговорно всички идеи, повдигнати в медийното пространство във връзка с единодействието на десницата, и основно - единодействието със СДС, и отговорът е, че ДСБ остават верни на вота на избирателите и остават в самостоятелна парламентарна група.

Всички други форми на взаимодействие обаче са възможни, каза Костов. По думите му, форми на взаимодействие като съгласуване на общи действия, обща работа по теми на опозицията, обсъждане на едни или други позиции, заявяване на позиции, ще бъдат разширени.

В тази връзка, хората, които досега са поддържали контакти, ще бъдат увеличени, ще има тематични групи, в които ще се разискват конкретни въпроси.

Например сега работим всички по Закона за бюджета за 2008 г. и сме отворени да дискутираме с всеки, който би желал да чуе предварително нашата позиция и да работи заедно с нас за позициите по този бюджет, който е много уязвим, каза лидерът на ДСБ.

В отговор на въпрос Костов каза, че на заседанието на групата никой не е заявил, че иска да прави обща парламентарна група или съюз. Той повтори думите си, че след избори във всяка партия има огорчени хора, които сигурно са дали много от себе си по време на кампанията, работили са, но не са видели очакваните резултати и преживяват това много емоционално като загуба.

Костов отбеляза, че общата позиция за това накъде ще вървят ДСБ и какъв политически курс ще следват, ще се изработи на 1 декември на национално съвещание на председателите на общинските ръководства. Иван Костов каза също, че не очаква разцепление в парламентарната група.

Няма да подавам оставка, не считам, че съм сбъркал като останах на поста председател, заяви Костов в отговор на въпрос. Той добави, че има срок, който си е дал и който не е изтекъл. Като изтече срокът ще коментираме отново, добави той.

"За разлика от много други хора аз имам силата да кажа, че съм сбъркал, когато съм сбъркал, и да призная за грешки - нещо, което никой политик освен мен не съм чувал да направи в България", допълни Костов.