Сега именно той обвинява в пазаруване опонентката си Росица Янакиева.

Все още няма резултати от проверката на пернишката прокуратура, по сигналите за купуване на гласове, доказани в разследване на bTV в нощта на балотажа на местните избори. Това каза "Тази Сутрин" по bTV районният прокурор Бисер Ковачки.

Четири досъдебни производства за купуване на гласове са заведени обаче в прокуратурите в Хасково, Стара Загора и Казанлък. По още 32 сигнала се работи в цяла Южна България.

Проверява се и сигнал за изборен туризъм в Ардино. По репортажа на bTV за изборно пазаруване в Столипиново е разпоредена допълнителна проверка.

В репортаж на Генка Шикерова зрителите на bTV успяха да видят оферта с цената на гласове, които желаещите кандидат-кметове и общински съветници в Пловдив са можели да си напазаруват от Столипиново. Засега Прокурорската проверка не е установила автора на офертата.

Галина Андреева-Минчева, говорител на Окръжна прокуратура Пловдив: "Лицето, посочено със съкратени име и фамилия, той е изключил телефона си, който е дал и се издирва от полицейските органи".

Оказва се, че всички герои от репортажите на bTV, включително шофьорът, обяснил пред нашата камера, че му е плащано, за да вози избирателите да гласуват, пред Прокуратурата нищо не са чули и нищо не са видели.

Те категорично заявяват, че не са участвали в даването или получаването на облаги.

Проблемно е положението със събирането на доказателства и при останалите 32 проверки за купуване на гласове в Южна България. Причината, според прокурорите е, че законът наказва и купувачите, и търговците на гласове, затова и двете страни имат интерес да прикрият фактите. Има и друг правен парадокс.

Продаването на гласа е престъпление от общ характер, за което прокуратурата може да се самосезира служебно. А организирането и предлагането се преследва само по тъжба на засегнато лице.

Работата по проверките и досъдебните производства обаче продължава. По някои от тях се очакват резултати още до Нова година.