Ветеринарни инспектори заловиха в София 260 килограма свинско месо без документи за произход и безопасност.

"Месото е екологично и евтино", гласят табелите над магазина на костинбродския производител. Снощи там заредили склада с три прасета и една свиня майка. Оказва се обаче, че те не са минали задължителния ветеринарен контрол.

"Месото, което бъде добито при това клане, задължително трябва да се подложи на термична обработка и не се допуска да се пуска в суров вид в търговската мрежа", обяснява д-р Антоанета Чакърова.

В малкия свинекомплекс са си спестили услугите на регистрирана кланица, прескочили са ветеринарния контрол и сами са заклали животните. Собственичката, която не пожела да бъде снимана, призна, че е допуснала грешка. По думите й - за да бъде месото по-прясно.

Магазинчето само е предизвикало проверката, като подало документи, че иска да прехвърли регистрацията си към хигиенната служба. Собствениците искали да излязат от прекия контрол на ветеринарните инспектори, защото продавали и неживотински стоки.

Иззетият четвърт тон свинско без документи е оборотът на фирмата за една седмица. Към тази загуба се добавят и 500 лева глоба.