“Съзнателно се загробва българското кино. Чрез съзнанието на Националния филмов център. На протеста си утре ще искаме отново оставката на Александър Донев, шеф на Национални филмов център, както и на цялото ръководство на културното министерство”. Това каза в “Тази сутрин” продуцентът Росица Вълканова.

В събота министър-председателят уволни зам.-министъра на културата Димитър Дерелиев, след като се срещна с кинаджии.

Закон, за който сме се борили 15 години и който трябва да регулира филмопроизводството, сега не се спазва, подчерта Вълканова.

Тя е един от хората, които смятат, че филмът на Мишел Бонев “Сбогом, мамо” не трябва да се финансира.

Междувременно падна първата глава по скандала “Бонев”, коментират в Италия, където днес и утре италианският кабинет и министърът на културата са подложени на изпитание. На Апенините започва решаваща за оцеляването на Силвио Берлускони седмица. Той е подложен на вот на недоверие в двете камери на парламента . Везните могат да натежат в негова полза с помощта на един познат в България депутат.

Скандалът около Бонев, разбира се, не е причината да падне Берлускони, но постави под въпрос министъра на културата Сандро Бонди.

Последните дни бяха белязани от брожения сред депутатските редици. Опозицията обвини Берлускони, че с апетитни предложения под масата е отворил пазар за депутати-предатели.
Ако депутатите от партийните формации, искащи оставката на премиера, са коректни и последователни, то Берлускони не би трябвало да оцелее, но в навечерието на вота някои от тях минаха в противниковия лагер.

Между тях е и депутатът Антонио Раци, организирал миналия месец футболния мач между българските и италиански депутати, на който Мишел Бонев се присъедини към тифозите на българския премиер, капитан на отбора и уважи вечерята в негова чест. Именно организаторът на тази приятелска инициатива се оказа “предател" на формацията към която принадлежи" и мина в лагера на Берлускони в последния момент. От опозицията го обвиниха, че се е продал, за да покриел дългове.

Дори и да оцелее на вота, Берлускони не може да управлява с един депутат мнозинство и се очакват или предсрочни избори, или замяна на министри.

Случаят Бонев продължава да подхранва сатиричните предавания и популярните издания в очакване на конкретните резултати от разследването на Сметната палата и прокуратурата. Междувременно Рай, която е дала един милион евро за филма, прави свое проучване. На запитване на управителния съвет шефът на държавната телевизия продължава да твърди, че сумата е отпусната по настаняване на български институции.