Европейската комисия (ЕК) приема нови мерки за антитероризъм. Зам.- председателят й и комисар за сигурността Франко Фратини обяви, че ще се събират и съхраняват всички данни на пътниците, които идват в ЕС.

По подобие на американския модел за борба с тероризма европейските страни задължават авиокомпаниите и туристическите агенции да предоставят маршрутите за пътуване на пътниците, адресите, посочени за времето на престоя, както и номерата на подвижните телефони и имейли. Ще се събира дори информация за мястото на пътника в самолета и вида на багажа му.

Всички данни ще се оформят в специални досиета и ще се пазят в националната и общоевропейска информационна система поне пет години. Европейските страни ще трябва да пригодят законодателствата си в съответствие с тези мерки до 2010 година.

Франко Фратини обяви също и План за действие "Антитероризъм", който предвижда обмен на информация за движението на експлозивите във всички европейски страни. Решението на комисията е обрат в европейската политика. Само преди няколко години ЕС влезе в спор със САЩ за нарушаване на законите за опазване на личните данни, тъй като Вашингтон изиска от авиокомпаниите списък на пътниците.