
Срокът за възражение срещу тяхното искане вече е изтекъл и кипърците тълкуват това като гаранция, че са собственици на марката "сайпръс дилайт". Въпреки, че локумът е традиционно турско лакомство.
Според Министерството на земеделието няма опасност българските фирми да искат разрешение от Кипър, за да произвеждат локум. Той се приготвя по различна технология и носи името локум, а не запазеното вече "сайпръс дилайт". Въпросът е дали Турция ще се бори за правата върху националния си сладък продукт, който е прочут в целия свят.
"Разбира се, за да го произвеждат под това наименование, държа да подчертая - под това наименование, трябва да се изисква формално разрешение от страната, която е защитила това наименование", каза министър Нихат Кабил.
Експерти от министерството на земеделието допълниха, че все още Европейската комисия не е одобрила решението за "кипърския локум". В министерството до този момент не са постъпили възражения от български предприятия, които произвеждат лакомството.