За първи път в парламента Главният прокурор Борис Велчев представи доклад за дейността на прокуратурата.

Докладът не обяснява защо са спрени наказателните дела срещу 8800 известни нарушители и защо корумпирани прокурори остават на работа, заяви лидерът на ДСБ Иван Костов.

Иван Костов: "Не може хотелиери прокурори като Николай Генчев и Христо Манчев да остават на високи длъжности във ВКП. Не може във Върховната прокуратура да остава консолиерето на Спартак Дочев - какво прави този човек там.

Не може хората, изпълнявали политическите поръчки на Филчев, като Николай Кокинов - в момента станаха софийски градски прокурори".

Татяна Дончева: "Признавам си, че в този момент предпочитах да съм в опозиция, защото не мога да намеря много доводи, с които да оборя г-н Костов. Много ми е неприятно, че не мога да опровергая фактите, които изнесе за хотелиерите висши магистрати и подобни, а и за други лица.

Но, имайте предвид, че когато той беше управляващ, говореше доста лежерно и самият той назначи Филчев, с чието наследство сега трябва да се справяте".

Според Главния прокурор е важно да се виждат добрите прокурори, не лошите.

Борис Велчев: "Аз не съм съгласен, че заради някакъв брой, не искам да кажа конкретна цифра прокурори, които не заслужават доверието, в което са облечени, да прехвърляме вината върху всички колеги в системата".

Велчев посочи, че прокуратурата е затрупана с множество дела и трябва да бъде разтоварена, за да работи ефективно.Той обеща да бъде направен индивидуален преглед на всяко едно спряно дело с обществен интерес срещу известни извършители.