Това заложи БСП в проектобюджета за следващата година. Преди лидерите на тройната коалиция да се срещнат в резиденция Лозенец, бюджет 2008-ма бе обсъден от изпълнителното бюро на БСП в централата на Позитано.

Съкращенията на държавни чиновници, включително на заети от системите на отбраната и на вътрешните работи, трябва да се извършат до средата на следващата година. Точно колко служители ще бъдат освободени не може да се прогнозира, коментира министърът на икономиката Петър Димитров.

Петър Димитров: "Конкретният администратор ще решава кой му трябва и кой не му трябва и ако всичко пък му трябва, то разбирайте че и заплатите им ще намалеят. Команда 12 процента съкращения, което знаем добре, че няма да се случи, няма да се подава".

В сферата на образование също може да има съкращения, но там това ще се решава по отделно от директорите на училищата, които от Нова година ще разполагат с делегирани бюджети.

Кирил Ананиев: "Съответно самите директори сами ще определят необходимия им персонал и разпределение на задачите, така че да изпълнят учебния план".

Разходите за образование догодина ще се увеличат с още 470 милиона лева, а за здравеопазване с 350 милиона повече от тазгодишния бюджет.

С въвеждането на плоския данък върху доходите ни от 10 процента отпада семейното подоходно облагане. Месечната добавка за дете става от 20 на 30 лева, а за деца близнаци - 60 лева.