Около 1000 будистки монаси протестираха в град Пакоку, на около 500 километра от столицата, но там до насилие от страна на властите не се стигна.

Пеша, на колела или на мотоциклети, монасите протестираха мирно два часа. Според информации от града, те са имали разрешение за демонстрацията от местните власти.

Днес бяха възстановени и Интернет връзките в страната. Те бяха блокирани от военната хунта, за да не изтича информация за случващото се по улиците на Янгун.

Снимките и видеоматериалите, разпространени в мрежата от граждани на Мианма, предизвикаха остри реакции в много страни по света.

Под натиска на Западните държави Пекин призова режима в Мианмар да спре насилието, но отправи апел и към демонстрантите да прекратят уличните протести.

Китай се смята за най-близкият съюзник на военната хунта в Мианмар. Мианмар или Бирма до 1989 година, е ръководена от военни режими вече 45 години.

След последния военен преврат през 1989 година, хунтата смени името на страна и организира демократични избори. Те бяха убедително спечелени от опозицията, но хунтата така и не сдаде властта, въпреки честите протести.

Тази вечер в столицата Найпидау пристигна специалният пратеник на ООН Ибрахим Гамбари, който ще се опита да договори спиране на насилието. През последните две седмици там загинаха 13 души, но според дипломатически източници жертвите са повече.