Българският филм, който успя да разбие не един рекорд по гледаемост в страната – "Мисия Лондон”, излиза на DVD. От 26 октомври комедията ще бъде на пазара на цена "около 15 лева”. "Не съм сигурен дали на всички места ще бъде еднаква цената, но ще бъде около 15 лева. Един билет за кино е около 9 лева, това е малко по-скъпо, но за двама излиза по-евтино”, каза режисьорът на филма Димитър Митовски.

"При представянето феновете ще могат да получат автографи. Част от екипа ще бъде в книжарниците и магазините, където ще се продава това DVD. Точният график може да се види във Facebook страницата на филма и на сайта на "Мисия Лондон”, каза Митовски.

Режисьорът каза, че вече не знае точната бройка на зрителите, които са гледали "Мисия Лондон” в кината, но тя се доближава до 400 000 хиляди. "Доближаваме се до моята прогноза”, каза Любо Нейков. "Навремето спорехме, когато снимахме филма. Той беше доста по-скромен. Моята цифра вече я настигаме – 500 000.”

Никой български филм не може да се сравни с тази гледаемост, обясни Митовски, като само "Аватар” е гледан от повече зрители.

Режисьорът на хитовата комедия обясни, че филмът ще има продължение. "Става въпрос за "Мисия Москва”. Един също така смешен филм. Любо ще играе готвача Баничаров със сигурност, ако сценаристите не му наберат и не отрежат ролята. Алек Попов и Диляна Манева в момента конструират историята и надявам се до месец вече да имаме яснота какво точно ще се случва в "Мисия Москва”, каза Митовски.

Преди около месец кинодейци и продуценти бойкотираха фестивала на българския игрален филм "Златна роза”, заради недостатъчно финансиране. "Нашият протест беше, че парите не са отрязани пропорционално т.е. ние искаме всички субсидии за култура да бъдат намалени с един и същ процент”, обясни Митовски. "Имахме среща с г-н Вежди Рашидов, обсъдихме проблемите и той беше така добър да поеме ангажимент тези неща да се случат по начина, по който трябва да се случат. И нещо, което е по-важно, той пое ангажимент до 30 ноември да бъдат внесени предложения в Народното събрание за алтернативни форми за финансиране на кино. В цяла Европа има такива форми алтернативни, които акумулират средства в някакъв фонд за кино и тези пари след това се използват за култура.”

"Това, което се случва в България в киното в момента е, че идват нови хора с нови идеи и наистина, да, има филми, които се правят за фестивали и те са малко по-трудни за гледане, но в крайна сметка филмът ти да бъде селектиран за фестивала в Кан е голям престиж за културата на нашата държава. Смятам, че нещата вървят на добре”, каза още Митовски.

"Аз съм доста по-краен за тези т.нар. кинаджии, които са правили кино преди 50-60 години и сега не могат да се надскочат и правят семейни филми, а този филм трябваше да бъде награден най-малкото за това, че върна публиката в кината”, каза Любо Нейков по повод на факта, че "Мисия Лондон” не е бил награден на нито един български фестивал.

"Не смятам, че става въпрос за някакво наказание”, убеден е Митовски, но признава, че не знае защо се е получило така. "Всяко жури е субективно, всяко жури има някакво мнение. Не знам каква е причината, според мен стана някаква малка грешка, но ние имаме най-голямата награда, ние имаме 400 000 зрители”, каза Митовски.

Димитър Митовски е продуцент на успешният български сериал "Стъклен дом”. Тази вечер от 20:00 часа в поредния епизод на сериала ще се появи американският посланик в Бъгария Джеймс Уорлик, който играе себе си. Митовски обясни, че Уорлик е "добър герой” и каза, че с удоволствие би поканил и Любо Нейков като гост-звезда в "Стъклен дом”.

Като асоцииран партньор на филма "Мисия Лондон" bTV подкрепя качествените и стойностни български проекти, както в телевизионния ефир, така и в областта на игралното кино. Българският сериал "Стъклен дом", който bTV представя, е дело на същия продуцентски екип.