България за първи път ще се възползва и ще наложи предпазна клауза върху генномодифицирана царевица на Монсанто 810, която е разрешена в ЕС. Страните-членки обаче имат право едностранно да възложат предпазна клауза. Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов преди началото на днешното заседание на Министерския съвет, на което се очаква да бъде взето решението.

От 27-те страни-членки на ЕС, в шест вече е наложена такава забрана. Министърът увери, че у нас такава царевица не се е произвеждала. Той отбеляза също, че има начини за контрол върху посадъчния материал.

Вносът ще се контролира от граничните власти и от Агенцията по храните. Поели сме категоричен курс към забрана за отглеждане на такива сортове, добави министърът.

В понеделник му е бил връчен демарш от страна на Бразилия, Аржентина, Канада и САЩ, които са настоявали да бъдат подкрепени в искането им за допускане на територията на ЕС на фуражи и храни с минимални технически остатъци от ГМО. Найденов обаче казал, че ще гласувам "против" на Съвета на министрите и няма да подкрепи тази инициатива.