Измененията, внесени от Министерския съвет, предвиждат индексиране на пенсиите с 10 на сто и намаляване на осигурителните вноски с три процентни пункта от 1 октомври 2007 г. Индексирането се отнася за отпуснатите до 31 декември 2006 г. пенсии и е свързано с преизпълнение на приходите в бюджета на ДОО и в държавния бюджет, както и с очакваните икономии в разходите по бюджета на ДОО, се посочва в доклада на парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Председателят на социалната комисия Хасан Адемов /ДПС/ предлага обхватът на пенсионерите, които ще получат увеличение на пенсиите с 10 на сто от 1 октомври, да бъде разширен, като то да се отнася за пенсиите, отпуснати в периода 1 януари - 30 юни 2007 г. Това се налага поради факта, че увеличението от 1 октомври е повторно и са осигурени необходимите средства и за тази група пенсионери - 47 093, които не са получили увеличение от 1 юли 2007 г., пише в доклада на бюджетната комисия.

С измененията се предлага и промяна на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст от 93,50 лева на 102,85 лева.

Предлага се и намаляване на осигурителните вноски - за фонд "Пенсии" за родените преди 1 януари 1960 г. - от 23 на сто на 22 на сто, а за родените след 31 декември 1959 г. - от 18 на сто на 17 на сто. Предвиденото намаляване на вноските за фонд "Безработица" е с два процентни пункта - от три на сто на един процентен пункт.

Намаляването на вноската за фонд "Безработица" е възможно поради рязкото спадане на безработицата в страната, се посочва в доклада на парламентарната комисия по труда и социалната политика. Излишъкът на фонд "Безработица" за 2006 г. е 208, 8 милиона лева, за периода до 30 юни 2007 г. - 119, 7 милиона лева.

Намаляването на осигурителните вноски ще доведе до намаляване на приходите за фонд "Пенсии" с 41, 8 милиона лева и за фонд "Безработица" със 76, 6 милиона лева, или общо за консолидирания бюджет на ДОО - със 118, 4 милиона лева. Очакваното изпълнение на приходите по бюджета на ДОО на базата полугодие по разчети на Националния осигурителен институт и Националната агенция за приходите показва преизпълнение на плана с 233,4 милиона лева, като за шестмесечието по отчет преизпълнението е 143, 8 милиона лева.

Промените в закона за бюджета на ДОО за 2007 г., внесени от Евгений Жеков и Борислав Българинов от ПГ на БНС, предвиждат намаляване на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" с три процентни пункта - за родените преди 1 януари 1960 г. от 23 на сто на 20 на сто, а за родените след 31 декември 1959 г. - от 18 на сто на 15 на сто. Измененията не са подкрепени от комисиите по бюджет и финанси и по труда и социалната политика.

Законопроектът, внесен от Яне Янев, предвижда индексиране на пенсиите от 1 януари т.г. Предложението не е подкрепено от комисиите по бюджет и финанси и по труда и социалната политика.

Мартин Димитров /ОДС/ каза, че реалното увеличение на пенсиите е 8 на сто и ще бъде по-ниско от инфлацията, която само до август е 7,5 на сто. По думите му, въпреки двете увеличения на пенсиите, които управляващите предвиждат, ще има реално намаление. Според ОДС трябва да се предприеме по-решително намаляване на осигурителната тежест - с 8 процентни пункта.

Според лидера на ДСБ Иван Костов, управляващите налагат инфлационен данък върху пенсионерите. По думите му това, което се прави, е опит да се даде нещо на пенсионерите, но той се компрометира от ценовия шок, предизвикан от правителството. Замисълът е с 10-процентното увеличение на пенсиите да се купят гласовете на пенсионерите за местните избори, смята Костов. Антонела Понева /ДСБ/ каза, че сега е възможно пенсиите да се увеличат с 20-25 на сто със средства от бюджетния излишък и ДСБ ще направи такова предложение между първо и второ четене на
измененията.

Донка Михайлова от Коалиция за България посочи, че има резерви по отношение на драстичното намаляване на социалните осигуровки, когато те водят до рискове за пенсионната система. По думите й, при приемането на бюджета на ДОО за 2008 г. трябва да се помисли и за компенсиращи мерки, които ще гарантират устойчивостта на приходите в бюджета на НОИ. Тя каза, че групата на левицата ще подкрепи промените, внесени от правителството, с убеждението, че те ще доведат до увеличение на доходите на възрастните, до стимул на бизнеса и до минимален риск за бюджета на ДОО. Минчо Спасов /НДСВ/ посочи, че намаляването на осигурителната тежест ще бъде безспорен успех на България.