Рано сутринта Благоевград бе събуден от звук на резачки. Лесничеи, горски стражари и служители в системата на горите протестираха срещу ниските си заплати.

"Вършим следователска дейност. Когато хванем нарушител, ние разследваме, ние правим разследването, ние гоним нарушителя, трябва да го разберем къде живее, да му вземем всички данни, а заплатите са като на чистачите в полицията", жалва се горският стражар Костадин Мадолев.

Освен, че настояват за заплащане на извънредния труд горските служители искат да им бъде осигурено работно облекло, каквото до сега сами си набавят. След месец при липса на резултат за сега мирния протест ще се превърне в ефективен.

Пред Регионалното управление на горите в Русе също протестираха служители от държавните лесничейства и дивечовъдните станции от Тутракан, Русе, Бяла и Разград. В специална декларация, адресирана до премиера Станишев, те поискаха увеличение на заплатите и на държавната субсидия за дейността на лесничействата.

Горските служители настояват и за нов закон за горите, задължително след обсъждане със синдикатите. Протестиращите се заканиха, че ако исканията им не бъдат изпълнени, горските синдикати ще преминат към активни стачни действия.