Три възможни теми за вот на недоверие към правителството обмисля БСП - за колапса в здравеопазването, провала на антикризисните мерки, замразените доходи и качеството на живот на българите. Това съобщи на пресконференция председателят на БСП Сергей Станишев.

Отговорността за всички действия на правителството носи премиерът, така че ГЕРБ да не се опитва да играе сценката за добрите и лошите ченгета - за лошия Дянков и лошата Борисова, и за добрия Борисов, заяви Станишев.

Лидерът на БСП посочи, че има готовност от ДПС за водене на консултации за вот на недоверие, които ще се опитат да организират още тази седмица.

Помолен да коментира заявка от ДПС за търсене на механизми за отстраняване на министъра на финансите Симеон Дянков, Станишев отбеляза, че най-чистата формула за отстраняване на министър от правителството е вот на недоверие към кабинета.

Министър Дянков е една от основните ни мишени, защото е един от авторите на реформата в здравеопазването и във висшето образование и науката, заяви Станишев. По неговите думи не може премиерът да се крие зад провалите на един или друг министър, защото той дава санкцията за действията на министрите.

Според лидера на БСП е важно българските граждани да знаят кой подкрепя не подкрепя управлението, и това ще стане ясно много скоро. По думите му вотът на недоверие е ясна разделителна линия.

От БСП настояват за осигуряване на допълнителни 205 милиона лева за здравеопазване, както и за актуализация на бюджета на НЗОК и на Министерството на здравеопазването. Според левицата правителството трябва да предложи план за спасяване на лечебните заведения от несъстоятелност, за да се спре миграцията на медицински специалисти от България.