Аварията в АЕЦ-а е възникнала около 3 и половина тази сутрин. Установена е повреда в генератора на пети блок и автоматичната защита веднага е изключила реактора от енергийната система на страната.

Няма промени в радиационната обстановка в района на централата. Повредата ще бъде остранена най-рано след седмица, научи БТВ. До тогава на пълно натоварване ще работи само шести блок на Атомната централа.

Заместник-министърът на енергетиката Йордан Димов беше категоричен, че няма опасност от недостиг и режим на тока. Осигурени са заместващи мощности от ТЕЦ-овете "Варна" и "Бобов дол". При нужда ще се ползва и ресурс от "Марица Изток".

Заради повредата и осигуряването на заместващи мощности обаче, снощи във Варна токът е спрял за около половин час, обявиха диспечерите от Електроенергийния системен оператор.

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" е работил основно за износ на електричество, но според енергийното министерство, дори и след аварията, страната ни ще продължи да изпълнява договорите си за износ, без да ни грози режим.