Анкара изпреварва значително и най-новите членки на организацията - България и Румъния. Това показва проучване на Евробарометър.

В допитването за вижданията на гражданите за ЕС и за отношенията с неговите съседи са участвали 27 хиляди души. На въпрос - Кои пет страни имат най-големи шансове да се присъединят към ЕС в близко бъдеще, 34 процента са поставили на първо място Турция, следвана от Хърватия -12 процента.

Въпреки че проучването е осъществено след приемането на България и Румъния в ЕС, 11 процента от гражданите на Евросъюза посочват двете държави като най-вероятни бъдещи членки на организацията.

10 процента споделят това мнение за Украйна. Турският вестник "Тудейс заман", който публикува проучването, коментира, че то не само показва широката подкрепа за Турция, но и това, че голям брой граждани на ЕС не знаят, че София и Букурещ вече са в Европейския съюз.

Някои анкетирани са отговорили, че други две страни членки на ЕС - Кипър и Полша също биха могли да бъдат приети в организацията в близко бъдеще.