Куриозна ситуация с училището в  Червен бряг. Независимо от студа ученици и учители са принудени по няколко пъти на ден да ходят от едната до другата база на най-голямото училище там. Причината - основната сграда не може да побере всички и част от децата учат по няколко часа на ден в друго училище.

Учениците от горните класове на училище "Петър Берон" учат в две сгради. Всеки ден те се движат между тях.

Пускат ни от горната база няколко минути по-рано и няма проблем. Понякога ни остава даже време да си вземем и закуска, обясни Петър Антонов от 10-ти клас.

И ако децата бият път по веднъж на ден, има учители, които се придвижват по няколко пъти.

След като междучасието е 10 минути, когато е хлъзгаво времето е и студено, естествено ме затрудняв, смята Георги Георгиев, учител по география.

Това пътуване между двете сгради е от 30 години.

Училището е голямо, разполага с 32 паралелки, броят на учениците е 700 и те не могат да се поберат в основната сграда. Учениците не могат да преминат на две смени, защото над 100 от тях идват от околните села. Основната сграда на училището пък е архитектурен паметник.

Затова учители и ученици ще продължат да тичат в междучасията между двете сгради. Директорът е издал заповед да не се пишат отсъствия на закъснелите заради местенето деца.